The Cobbler, Skottlands bästa (lilla) berg

LöRDAG 10 FEBRUARI 2018

Man åker inte till Skottland för att komma högt. Det högsta berget i hela Storbritannien, Ben Nevis, ligger förvisso i Skottland, men sträcker sig inte mer än 1344 meter över havet. Circa 800 meter lägre än Sveriges högsta topp Kebenekaise. Däremot är det skotska landskapet ofta dramatiskt redan en kort tids vandring från havsnivå och är därför ofta tillgängliga även för en kort dagstur från Glasgow eller Edinburgh. En av de bästa exemplen är The Cobbler (eller Ben Arthur som berget egentligen heter). Toppen ligger på strax under 900 meter över havet, men känslan av alpin terräng möter man redan efter nån timmes vandring från parkeringen nere vid byn Arrochar. 

The Cobbler, Scotland

Bilden ovan är tagen på ungefär 800 meters höjd från den vanligaste sydöstra leden. Klipporna klättras både på vintern och sommaren och är man intresserad så finns svårigheter allt från 'grade 1 gully' klättring till 'grade 10 mixed' på vintern, och allt från 'Diff' till 'E7' på sommaren. Om inte klättringen intresserar er så strunta i all dessa nummer och njut av vandringen. Berget är fantastiskt både med snö och utan, och för at nå mellan-toppen så måste man 'Thread the needle'; gå försiktigt runt en klippa, krypa igenom en liten kort tunnel och komma ut på toppen. Samma väg tillbaka är rekommenderat.

Störst är inte alltid bäst, och det är definitivt fallet med The Cobbler. Tänk bara på det Skottska vädret. Man brukar säga att om du inte gillar vädret, vänta en kvart. Det vill säga, om det inte regnar, så gör det nog det snart. Men det är värt det. 

Artikel av
@josef (Josef)